Αρχική Νέα Τριφύλλι: μια από τις βασικές χορτονομές
Μαρ.
19
2024

Τριφύλλι: μια από τις βασικές χορτονομές

Μαρ.
19
2024
Τριφύλλι: μια από τις βασικές χορτονομές

Στο παρακάτω άρθρο θα εξετάσουμε σημαντικές πληροφορίες για τη συγκομιδή του τριφυλλιού και τα οφέλη που παρέχει ως ζωοτροφή, οι οποίες θα βοηθήσουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους κατά την γεωργική δραστηριότητα και τη διατροφή των ζώων τους.

Το τριφύλλι αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής πολλών ζώων και καταναλώνεται είτε σε ξηρή μορφή, είτε σε χλωρή -για ενσίρωση-. Παρέχει μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή για τα ζώα, συμβάλλοντας στην επίτευξη καλύτερης υγείας και απόδοσης.

Μερικά από τα ζώα που καταναλώνουν τριφύλλι είναι οι αγελάδες (χλωρή ή ξηρά τροφή), τα αιγοπρόβατα, τα κουνέλια (χλωρή τροφή), οι πάπιες, τα γουρούνια, κ.ά.

Ανάμεσα στα κύρια οφέλη του τριφυλλιού είναι τα:

Υψηλή Περιεκτικότητα σε Πρωτεΐνη: Το τριφύλλι περιέχει υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη συντήρηση του ζωικού ιστού.

Υψηλή Περιεκτικότητα σε Βιταμίνες και Μέταλλα: Περιέχει βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, βιταμίνη Β, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των ζώων.

Υψηλή Περιεκτικότητα σε Αντιοξειδωτικά: Περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του ζωικού ιστού από την οξείδωση και τις ελεύθερες ρίζες.

Βελτίωση της Πέψης: Η υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες μπορεί να βελτιώσει την πέψη και την υγεία του εντέρου των ζώων.

Αυξημένη Παραγωγικότητα: Η σωστή διατροφή με τριφύλλι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγικότητα και αντοχή στις ασθένειες των ζώων.

 

Περίοδος συγκομιδής

Η κατάλληλη περίοδος συγκομιδής του τριφυλλιού είναι κυρίως κατά τη διάρκεια ακμής του φυτού, όταν δηλαδή το φυτό έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου μπορεί να παρέχει τη μέγιστη ποσότητα θρεπτικών ουσιών και προσφέρει την καλύτερη ποιότητα.

Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος για τη συγκομιδή εξαρτάται από την περιοχή και τις κλιματικές συνθήκες, καθώς και από το είδος του τριφυλλιού και τον σκοπό της καλλιέργειας. Συνήθως όμως η συγκομιδή του τριφυλλιού γίνεται την άνοιξη ή το καλοκαίρι, όταν τα φυτά έχουν φτάσει σε αρκετό ύψος και έχουν ανθοφορήσει. Η παρακολούθηση της φάσης της ανθοφορίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η ποιότητα και η ποσότητα των θρεπτικών ουσιών μπορεί να μειωθεί μετά την πλήρη ανθοφορία του φυτού.

Το τριφύλλι είναι ένα φυτό πολλαπλής συγκομιδής, δηλαδή μπορεί να συγκομιστεί περισσότερες από μία φορά κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Συνήθως, συγκομίζεται 4 έως 6 φορές κατά τη διάρκεια μιας σεζόν, ανάλογα τις παραμέτρους που προαναφέρθηκαν. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συγκομιδής, συνήθως συγκομίζεται η μεγαλύτερη ποσότητα, ενώ στις επόμενες συγκομιδές η ποσότητα μειώνεται, αλλά το φυτό εξακολουθεί να παράγει χρήσιμη πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά.

 

Απαραίτητα υλικά για τη χορτοδεσία και ενσίρωση του τριφυλλιού

Για το δέσιμο του τριφυλλιού σε μικρά τετράγωνα δέματα είναι κατάλληλη η χρήση του σπάγκου χορτοδεσίας EXTRA SD 350 & 400, ενώ για στρογγυλά το δίχτυ χορτοδεσίας ATLAS. Σε περιπτώσεις που το στρογγυλό δέμα πρόκειται να ενσιρωθεί, μετά τη χρήση του διχτυού, επιλέγεται το φιλμ Silograss/Silograno.

 

Tip: για τη διατήρηση της φρεσκάδας του τριφυλλιού και όλων των θρεπτικών του συστατικών με στόχο την υγιεινή διατροφή των ζώων, ενδείκνυται η ενσίρωση του τριφυλλιού σε στρογγυλές μπάλες. Οι στρογγυλές μπάλες είναι πρακτικές στη μεταφορά, εύκολες στη χρήση και μπορούν να αποθηκευτούν με σταθερότητα στον χώρο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο