Ιαν 2023
04
Αγροτικά Νέα

Το δίχτυ χορτοδεσίας και η συμβολή του στη γεωργία

Dixty News

Το δίχτυ χορτοδεσίας και η συμβολή του στη γεωργία

Ο κλάδος της κτηνοτροφίας δεν έμεινε στάσιμος λόγω του Covid-19, αλλά αντιθέτως παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη. Οι βοσκότοποι πλήθυναν, γεγονός που αύξησε αντίστοιχα και τη ζήτηση στη χορτονομή. Προκειμένου να συνεχίσουν να αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις του κλάδου, είναι σημαντικό να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό παραγωγής και επεξεργασίας χορτονομής, ώστε να κάνουν την παραγωγή περισσότερο εύκολη, αυτόματη και έξυπνη.

Καύση αχύρου

Μετά την περίοδο της συγκομιδής κάθε χρόνο, ο αέρας γεμίζει με μυρωδιά φυτικής τέφρας εξαιτίας της καύσης αχύρου. Οι αγρότες έχουν επιλέξει με αυτό τον τρόπο να αντιμετωπίσουν τα υπολείμματα των καλλιεργειών. Ωστόσο, η καύση άχυρου σπαταλά πόρους και μολύνει την ατμόσφαιρα. Σε περίπτωση που κοντά στην περιοχή υπάρχουν αεροδρόμια, η διαδικασία της καύσης θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και την απογείωση/προσγείωση των αεροσκαφών. Τα τελευταία χρόνια, οι αγρότες άρχισαν να κάνουν αλλαγές, χρησιμοποιώντας προηγμένες χορτοδετικές μηχανές σε μπάλες. Το καθαρισμένο άχυρο ανακυκλώνεται και μετατρέπεται σε ενσίρωμα ή βιοκαύσιμο.

Δίχτυ χορτοδεσίας

Το δίχτυ χορτοδεσίας ATLAS® της HELLAGRO είναι κατασκευασμένο από υλικά υψηλών προδιαγραφών με σταθεροποιητή ενάντια στη UV ακτινοβολία για να εξασφαλίζει 100% προστασία από τις ακτίνες του ήλιου.

Διαθέτει υψηλή ελαστικότητα και αντοχή στο σκίσιμο, όπως και υψηλή αντοχή σε χημικές ουσίες, τρωκτικά, έντομα, ακραίες καιρικές συνθήκες, υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία.

Αποτελεί ιδανική λύση για τη διαμόρφωση στρογγυλών δεμάτων (μπαλών), είναι εύκολο στην τοποθέτηση και τη χρήση, ενώ παρέχει εγγυημένη αποδοτικότητα, όπως και μέγιστη κάλυψη δέματος για όλα τα είδη σπαρτών.

Η χρήση διχτυού χορτοδεσίας λύνει, όχι μόνο το πρόβλημα της φόρτωσης και της μεταφοράς αχύρου, αλλά μειώνει επίσης την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από την καύση και τη σπατάλη πόρων. Αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην περιβαλλοντική και οικολογική ισορροπία.

Οι χρήσεις του

Σε τι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα δέματα; Τα δεματοποιημένα άχυρα έχουν δύο κύριες χρήσεις, η μία είναι για την ενσίρωση με στόχο τη διατροφή των βοοειδών και των προβάτων, και η άλλη είναι για την παραγωγή καθαρού και αποδοτικού καυσίμου βιομάζας.

Συμπέρασμα

Με τη σταδιακή αύξηση της ευαισθητοποίησης των ανθρώπων για την προστασία του περιβάλλοντος, η βιομηχανική χρήση του αχύρου επεκτείνεται όλο και περισσότερο.

Η διάδοση τεχνολογιών όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα και η ύφανση αχύρου, μπορούν να επιτύχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, ενώ παράλληλα βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Η συνδυασμένη χρήση του χορτοδετικού αχύρου και του διχτυού δεματοποίησης είναι η αναπτυξιακή κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.