Ιούλ 2023
12
Βιομηχανικά Νέα

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο Stretch Film

Stretch Film

Το Stretch Film είναι ιδανικό υλικό για την ασφάλιση και την προστασία των εμπορευμάτων κατά τη μεταφορά και αποθήκευση. Χάρη στην υψηλή του ελαστικότητα (μπορεί να τεντωθεί έως και 5 φορές το αρχικό του μήκος), συγκρατεί τα αντικείμενα σφιχτά μεταξύ τους συντελώντας στη μείωση των μετατοπίσεων των εμπορευμάτων κατά τη μεταφορά τους. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία αντικειμένων από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως καιρικές συνθήκες, νερό και σκόνη κατά την αποθήκευσή τους.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ STRETCH FILM

Το StretchFilm χωρίζεται σε δυο βασικές κατηγορίες, τα χειρός και μηχανής, και διατίθεται σε διάφορους τύπους ανάλογα με την ανάγκη χρήσης. Το Stretch Film χειρός συχνά διατίθεται σε διαφορετικά πάχη (διαστάσεις) και συνθέσεις, ανάλογα με τα φορτία που τυλίγονται, ενώ το Stretch Film για αυτόματες ή ημιαυτόματες μηχανές είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος και μήκος, και συχνά χρησιμοποιείται το προ-τεντωμένο φιλμ για να επιτρέπεται η μέγιστη ωφέλεια χρήσης.

ΤΙ ΝΑ ΛΑΒΩ ΥΠΟΨΙΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ STRETCH FILM

Κατά την επιλογή Stretch Film, το σύνηθες για πολλούς Υπεύθυνους Αγορών είναι το ενδιαφέρον να στρέφεται περισσότερο στο κόστος αγοράς ανά ρολό, παρά στην ποιότητα. Η νοοτροπία όμως αυτή είναι λανθασμένη, καθώς μια τέτοια απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες σπατάλες και ζημιές των φορτίων. Τα φορτία απαιτούν κατάλληλη συσκευασία όχι μόνο για την ασφαλή και αποτελεσματική τους μεταφορά, αλλά και στη συνέχεια για την παράδοση και την τιμολόγηση των παραδοτέων φορτίων. Ένα ελαττωματικό φορτίο με ενδείξεις πιθανής ζημιάς και ελαφριάς μετατόπισης δεν θα παραληφθεί, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει και η τιμολόγησή του.

Για να τυλίξετε λοιπόν το φορτίο σας αποτελεσματικά και οικονομικά με Stretch Film, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν σας τα παρακάτω:

  • Τι είδους προϊόντα ασφαλίζετε κατά την παλετοποίηση;

Το είδος του προϊόντος που θα ασφαλισθεί, θα καθορίσει και τον τύπο του Stretch που θα επιλεγεί. Ορισμένα προϊόντα, χρειάζονται την κυκλοφορία αέρα κατά τη μεταφορά τους, ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανσή τους. Έτσι σε κάποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η χρήση ενός διάτρητου Stretch Film, το οποίο θα διασφαλίσει την παράδοσή του χωρίς ζημιά στο εμπόρευμα.

  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του φορτίου σας (σχήμα, βάρος, είδος, διαστάσεις προϊόντος);

Η επιλογή Stretch Film πρέπει να γίνεται με βάση τις ειδικές απαιτήσεις κάθε φορτίου παλέτας. Αυτές οι προδιαγραφές ονομάζονται προφίλ παλέτας και απαιτούν εκείνο το Stretch Film που παρέχει κατάλληλη συγκράτηση ανάλογα με την τοποθέτηση, το βάρος και τον τύπο των συσκευασμένων προϊόντων. Εκτός από τη δύναμη συγκράτησης, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή του κατάλληλου Stretch Film, όπως το ότι διαφορετικά φορτία απαιτούν διαφορετικά επίπεδα ορίων αντοχής τεντώματος.

  • Πώς θα τυλίξετε τις παλέτες, με το χέρι ή με αυτόματη μηχανή;

Ένα φιλμ που τυλίγεται με το χέρι μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό από ένα φιλμ που τυλίγεται με μηχανή. Όταν οι παραγωγικές ανάγκες απαιτούν χρήση μηχανής, λόγω συσκευασίας σε σταθερό σημείο ή σε υψηλές παραγωγές, είναι σύνηθες να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη οικονομική ωφέλεια και σταθερότητα περίδεσης. Τα φιλμ χειρός συνήθως χρησιμοποιούνται σε μικρές παραγωγές ή όταν υπάρχουν σε έναν χώρο πολλοί σταθμοί συσκευασίας και δεν είναι πρακτική η μετακίνηση προς τον χώρο που θα εδράζεται ένα μηχάνημα.

  • Είναι τα φορτία σας ελαφριά ή βαριά (άνω των 1000 κιλών);

Το Stretch Film μετριέται σε ότι αφορά το πάχος σε microns, και συνήθως όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο παχύτερο και ανθεκτικότερο είναι το film και τόσο πιο αξιόπιστο μπορεί να είναι το φορτίο. Αρκετοί πιστεύουν ότι μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα επιλέγοντας ένα Stretch Film χαμηλότερου πάχους, έτσι συχνά χρειάζεται να αυξήσουν τον αριθμό των φορών που τυλίγουν το φορτίο (περιστροφές). Αυτό δεν οδηγεί μόνο σε αυξημένο κόστος ανά φορτίο, αλλά αυξάνει επίσης τη φθορά της ίδιας της μηχανής επιβραδύνοντας τη γραμμή παραγωγής. Έτσι, συνιστάται να επιλέγετε το κατάλληλο εύρος ελαστικότητας του φιλμ που απαιτεί τον μικρότερο αριθμό περιτυλίξεων, ώστε να ελαχιστοποιείται η περιττή φθορά του μηχανήματος και να αυξάνονται οι ταχύτητες παραγωγής.

  • Πόσο συχνά αποστέλλετε φορτία;

Εκτός από την επιλογή του σωστού φιλμ, οι χρήστες Stretch Film θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να εξετάσουν τον όγκο και τη συχνότητα των αντικειμένων που αποστέλλουν. Πόσες παλέτες αποστέλλονται κάθε μέρα, εβδομάδα ή μήνα; Πόσος χρόνος και εργατοώρες απαιτούνται για να φύγει κάθε παλέτα από την εγκατάσταση; Πόσο φιλμ χρησιμοποιείται ανά φορτίο; Τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν στην επιλογή του πιο αποδοτικού Stretch Film για τις ανάγκες της εφαρμογής, ενώ θα συντελέσουν και σε υψηλές εξοικονομήσεις.

  • Σε τι αποστάσεις συνήθως διακινείτε τα φορτία σας; Θα χρειαστούν τα προϊόντα σας φύλλα ολίσθησης για την σταθερότητα της παλέτας;

Όσο περισσότερο θα χρειαστεί να ταξιδέψει το φορτίο, τόσο περισσότερες στάσεις και εκκινήσεις θα έχει, γεγονός που θα προκαλέσει αυξημένη κίνηση και αναταράξεις των δεμάτων. Το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς είναι μια αναποδογυρισμένη παλέτα κατά την παράδοση και κατά συνέπεια μια ελαττωματική παραδοτέα συσκευασία.

  • Σε τι είδους περιβάλλοντα αποστέλλονται και αποθηκεύονται τα φορτία σας;

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι το περιβάλλον στο οποίο θα αποθηκευτεί το προϊόν. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις συνθήκες (π.χ. περιβάλλον με αυξημένη υγρασία), καθώς η κατάλληλη επιλογή Stretch Film θα εξασφαλίσει την αρτιότητα του εμπορεύματος.

 

ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΑΛΕΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των καταναλωτών να γίνουν “πράσινες”, ένα από τα πιο συνηθισμένα αιτήματα των πελατών είναι τα βιώσιμα υλικά συσκευασίας. Σε αυτή την περίπτωση, πολλές εταιρείες αναζητούν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις Stretch Film. Μια από αυτές τις λύσεις που διαθέτουμε στη HELLAGRO Α.Ε. είναι το σύστημα κόλλας GRIP FIX™, το οποίο διατίθεται με τουλάχιστον 90 διαφορετικούς τύπους κόλλας, ώστε να καλύπτει κάθε δυνατή ανάγκη. Η κόλλα είναι φυτική και υδατοδιαλυτή, συνεπώς απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον. Διαβάστε περισσότερα στο https://www.hellagro.gr/product/grip-fix-systima-kollas/

Για την κατάλληλη επιλογή Stretch Film βάσει των δικών σας αναγκών, επικοινωνήστε στο 210 9635564 για να σας κατευθύνει ένα έμπειρο στέλεχός μας.