Νοέ 2023
29
Αγροτικά Νέα

Είδη μουσαμάδων & πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο

Tarpals

Ο μουσαμάς είναι ένα ιδιαίτερα χρηστικό υλικό που μπορεί να προσφέρει προστασία σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες, όπως και από τη σκόνη.

Στην αγορά διατίθενται διάφορα είδη μουσαμάδων και για να επιλέξουμε τον κατάλληλο θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν διάφορες παραμέτρους, όπως τις κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και τι θέλουμε να καλύψουμε.

Είδη μουσαμάδων

Τα βασικά είδη των μουσαμάδων είναι τέσσερα, τα οποία έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και χρήσεις:

  1. Ο βαμβακερός μουσαμάς είναι ένα φυσικό και ελαφρύ υλικό που αναπνέει μεν καλά, αλλά δεν είναι αδιάβροχο. Είναι κατάλληλος για ελαφριά προστασία από τη σκόνη και τον ήλιο.
  2. Ο πλαστικός μουσαμάς από πολυαιθυλένιο (PE) είναι αδιάβροχος, ανθεκτικός, δεν αναπνέει όμως τόσο καλά. Είναι ένας μουσαμάς αντοχής σε βροχή και έντονη ηλιοφάνεια.
  3. Ο πλαστικός μουσαμάς από PVC είναι αδιάβροχος, ιδιαίτερα ανθεκτικός στις καιρικές συνθήκες, αλλά λιγότερο ευέλικτος. Είναι ιδανικός για χρήση σε έντονες καιρικές συνθήκες.
  4. Ο μουσαμάς από καμβά (υφαντός) είναι ανθεκτικός, αναπνέει, αλλά χρειάζεται επιπλέον επεξεργασία για αδιαβροχοποίηση. Είναι κατάλληλος για γενική προστασία και χρήση σε εξωτερικούς χώρους.

Πώς επιλέγω μουσαμά

Για να επιλέξουμε τον κατάλληλο μουσαμά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα παρακάτω τεχνικά χαρακτηριστικά:

  • Διαστάσεις επιφάνειας κάλυψης: ανάλογα με την επιφάνεια που θα χρειαστεί να καλύψουμε, επιλέγουμε την κοντινή διάσταση υπολογίζοντας συνήθως + 2 τ.μ. παραπάνω για να υπάρχει αέρας στην κάλυψη.
  • Υλικό κατασκευής: ελέγχουμε το υλικό που αγοράζουμε, ώστε να είναι ποιοτικό και να παρέχει αντοχή στον χρόνο. Καλό είναι να επιλέξουμε έναν μουσαμά που είναι ανθεκτικός στις καιρικές συνθήκες και αδιάβροχος για καλύτερη προστασία.
  • Πιστοποιήσεις: ζητάμε πιστοποιήσεις, ειδικότερα αν πρόκειται για αδιαβροχοποιημένο μουσαμά.
  • Κρίκοι/μπουντούζια: επιλέγουμε κατά προτίμηση ο μουσαμάς να διαθέτει κρίκους, ώστε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και να διευκολυνθούμε κατά την τοποθέτηση.
  • Βάρος: έχουμε κατά νου πάντα, πως όσο πιο βαρύς είναι ο μουσαμάς, τόσο πιο ανθεκτικός σε γδαρσίματα, σκισίματα και καιρικά φαινόμενα είναι, κάτι που προσδιορίζει και την τιμή αγοράς του.
  • Χρώμα: τα χρώματα που συνήθως διατίθενται στην αγορά είναι το λευκό, το μπλε και το πράσινο.

Δείτε εδώ του άκρως ανθεκτικούς αδιάβροχους μουσαμάδες Tarpal της HELLAGRO A.E