ΧΗΜΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Εκτός από τα προφανή μέσα συντήρησης των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, τα οποία αφορούν στην ατμόσφαιρα στην οποία αποθηκεύονται, δηλαδή τη θερμοκρασία και τη σχετική υγρασία, κάποια φρούτα έχουν την πολυτέλεια να συντηρούνται μετασυλλεκτικά με τη χρήση χημικών ουσιών.

Έτσι, τα εσπεριδοειδή συντηρούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα όταν επικαλυφθούν με ειδικά κεριά σε υγρή μορφή, τα οποία δημιουργούν ένα film γύρω από κάθε καρπό, το οποίο αποτρέπει την απώλεια υγρασίας και τον μαρασμό.

Τα κεριά επικάλυψης εσπεριδοειδών αποτελούν επίσης ένα άριστο μέσον για τη διάλυση σε αυτά μυκητοκτόνων και την εφαρμογή τους στα εσπεριδοειδή. Πολύ σημαντική είναι ακόμα και η πρόπλυση των καρπών με ειδικά απορρυπαντικά. Και αυτό γιατί έτσι, όχι μόνο απομακρύνονται πιθανοί ρύποι από την επιφάνεια των καρπών, αλλά ανοίγουν και οι πόροι ώστε να προσκολλήσει καλύτερα το κερί επικάλυψης εσπεριδοειδών και να εισχωρήσει στο φλοιό τους το μυκητοκτόνο.

Όσον αφορά στα σταφύλια, η εφαρμογή διοξειδίου του θείου για την προστασία τους από προσβολές μυκήτων (κυρίως του βοτρύτη) είναι μια κοινή πρακτική και αποτελεί προϋπόθεση για την καλή διατήρηση της ποιότητας.

Για καλύτερα αποτελέσματα συνίσταται ο υποκαπνισμός με ατμούς διοξειδίου του θείου να γίνεται εντός 12 ωρών από την ώρα της κοπής. Αυτό είναι επιτακτικό σε περιπτώσεις που η πρόψυξη είναι αργή και ευνοείται η βλάστηση των σπόρων των μυκήτων από την παρουσία θερμού και υγρού αέρα γύρω από τις ράγες.

Λόγω της τοξικότητας του διοξειδίου του θείου και της ελάχιστης ποσότητας που θα πρέπει να υπάρχει στα σταφύλια τη στιγμή που θα φθάσουν στον καταναλωτή (έχει διεθνώς καθιερωθεί το < 10ppm ως ελάχιστο επιτρεπτό όριο θειωδών στα επιτραπέζια σταφύλια), λαμβάνονται ειδικές προφυλάξεις για την προστασία του προσωπικού των συσκευαστηρίων, την αποφυγή ζημιών λόγω υπερβολικών δόσεων διοξειδίου του θείου στα σταφύλια, και ύπαρξης υπολειμμάτων ενώσεων του θείου στις ράγες.

Αντί λοιπόν εφαρμογής διοξειδίου του θείου με υποκαπνισμό, μπορεί να προστεθούν στα κιβώτια συσκευασίας τα ειδικά σκευάσματα – συντηρητικά σταφυλιών, που ελευθερώνουν σταδιακά διοξείδιο του θείου.

Στην κορυφή των συντηρητικών σταφυλιών βρίσκονται τα νοτιοαφρικάνικα πλαστικά συντηρητικά UVASYS.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ