Αρχική Νέα Τα οφέλη της οικολογικής συσκευασίας
Νοέ.
22
2022

Τα οφέλη της οικολογικής συσκευασίας

Νοέ.
22
2022
Τα οφέλη της οικολογικής συσκευασίας

Η συσκευασία βρίσκεται παντού: στα super market, στις παραγγελίες που παραλαμβάνουμε, στα ντουλάπια του σπιτιού μας. 

Οι τόνοι ποσότητας πλαστικού και άλλων χημικών υλικών που χρησιμοποιούνται προξενεί σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα. 

Η λύση στο πρόβλημα είναι η οικολογική συσκευασία. 

 

Το πρόβλημα μιας «κανονικής» συσκευασίας  

Πρωταρχικός σκοπός της συσκευασίας είναι η αποθήκευση και προστασία των προϊόντων. Στις μέρες μας, η συσκευασία αποτελεί και ζήτημα ευκολίας, ειδικότερα όταν προορίζεται για τρόφιμα και είδη μιας χρήσης. 

Η συσκευασία που βρίσκουμε συνήθως είναι κατασκευασμένη από ένα είδος πλαστικού: το πολυαιθυλένιο. Το υλικό αυτό παράγεται σε 3 διαφορετικούς τύπους:  

Τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ή πολυεστέρας): Χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή φιαλών ποτών. Είναι η πιο κοινή και η πιο ευρέως ανακυκλώσιμη από όλες τις πλαστικές ρητίνες.  

Πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας: Χρησιμοποιείται για την κατασκευή δοχείων βαρύτερων αντικειμένων και υγρών, όπως απορρυπαντικά πλυντηρίων, σαμπουάν ή ακόμα και λαδιών κινητήρων 

Πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας: Χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών σακουλών και εύκαμπτων πλαστικών μεμβρανών. Αυτό το είδος πλαστικού δεν ανακυκλώνεται ευρέως.  

Εκτός από την ευκολία, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το πλαστικό είναι ανακυκλώσιμο και έχουν δίκιο, είναι. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα είδη του ανακυκλώνονται πλήρως. Στην Ευρώπη, το 70% των ανακυκλώσιμων πλαστικών καταλήγει σε χωματερές ή στους ωκεανούς.  

Επιπλέον, θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί «Τι συμβαίνει με το χαρτί και το χαρτόνι; Σίγουρα είναι φυσικής προέλευσης και φιλικά προς το περιβάλλον;» Η απάντηση είναι περίπλοκη. Το χαρτί και το χαρτόνι έχουν μεν φυσική προέλευση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποτελούν απαραίτητα και μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή συσκευασίας 

Το 40% του συνόλου του παγκόσμιου εμπορίου ξυλείας χρησιμοποιείται για τη βιομηχανία χαρτοπολτού και χαρτιού. Πρόκειται για περίπου 7,5 εκατομμύρια εκτάρια δάσους.  

Για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων, θα πρέπει να προσεγγίσουμε εναλλακτικές μεθόδους, τις απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες.  

   

Τι είναι η φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία;  

Η “Sustainable Packaging Coalition” έχει θεσπίσει μια σειρά από κανόνες για το ποια συσκευασία μπορεί να ονομαστεί φιλική προς το περιβάλλον ή βιώσιμη: 

Πρέπει να 

  • Είναι ωφέλιμη και ασφαλής για άτομα και κοινότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της 
  • Πληροί τα κριτήρια της αγοράς για απόδοση και κόστος.  
  • Προέρχεται, κατασκευάζεται, μεταφέρεται και ανακυκλώνεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  
  • Βελτιστοποιεί τη χρήση ανανεώσιμων ή ανακυκλωμένων πηγών.  
  • Κατασκευάζεται με τη χρήση καθαρών τεχνολογιών παραγωγής και βέλτιστων πρακτικών.  
  • Είναι κατασκευασμένη από υλικά που παραμένουν μη τοξικά σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.  
  • Έχει σχεδιαστεί για τη βελτιστοποίηση των υλικών και της ενέργειας.  
  • Ανακτάται και χρησιμοποιείται σε βιολογικούς και/ή βιομηχανικούς κύκλους κλειστού βρόχου.  

Ουσιαστικά, πρέπει να είναι κατασκευασμένη από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, βιοδιασπώμενα και ικανά είτε να επαναχρησιμοποιηθούν, είτε να ανακυκλωθούν.  

 

Τα περιβαλλοντικά οφέλη της φιλικής προς το περιβάλλον συσκευασίας 

Μειώνει το αποτυπώμα άνθρακα  

Εάν είναι κατασκευασμένη από ανακυκλωμένα προϊόντα, το αποτύπωμα άνθρακα της συσκευασίας μειώνεται σημαντικά. Ομοίως, εάν η συσκευασία είναι κατασκευασμένη από φυσικά υλικά, όπως μπαμπού ή εγκεκριμένο από την FSC χαρτί ή χαρτόνι, η ανάπτυξη τέτοιων προϊόντων ουσιαστικά αντλεί άνθρακα από το περιβάλλον. Αν θέλει κανείς να κάνει την επιχείρησή του ουδέτερη ως προς τον άνθρακα, η φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία είναι ο καλύτερος τρόπος.  

Βιοδιασπώμενη  

Εάν η συσκευασία είναι κατασκευασμένη από φυσικά υλικά, αυτό σημαίνει ότι θα είναι βιοδιασπώμενη. Ορισμένες φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες, όπως τα βιώσιμα προϊόντα χαρτιού, είναι ακόμη και κομποστοποιήσιμες 

Ευκολία μίας χρήσης  

Οι περισσότερες επιχειρήσεις και μέρη σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη διαθέτουν ειδικούς χώρους ή υπηρεσίες ανακύκλωσης και απόρριψης. Η ανακύκλωση είναι εύκολη στις μέρες μας, με την προϋπόθεση ότι διαχωρίζουμε τα αναλώσιμά μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να ανακυκλωθούν σωστά.  

Χωρίς επιβλαβείς τοξίνες  

Οι μη βιώσιμοι πετροχημικοί πόροι, όπως το αργό πετρέλαιο, είναι απίστευτα επιβλαβείς για το περιβάλλον όσον αφορά στην εξόρυξη, τη διύλιση, τη διανομή, τη χρήση και τη διάθεση. Η φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία δεν έχει κανένα από αυτά τα προβλήματα κατά τη διάρκεια ζωής της. Καθώς βιοδιασπάται, δεν εκλύονται επιβλαβείς χημικές ουσίες.  

Επαναχρησιμοποιείται ή ανακυκλώνεται εύκολα  

Μέρος αυτού που κάνει τις συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον είναι η ικανότητά τους να επαναχρησιμοποιούνται ή να ανακυκλώνονται. Η ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης της συσκευασίας σημαίνει ότι η διάρκεια ζωής της παρατείνεται, γεγονός που μειώνει την ανάγκη για νέα υλικά, μειώνοντας περαιτέρω το αποτύπωμα άνθρακα. Εάν η συσκευασία είναι αρκετά καλής ποιότητας, θα πρέπει να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, όπως ως νέα συσκευασία, για αποθήκευση, ακόμη και για τέχνες ή χειροτεχνίες.  

   

Πώς η φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία ωφελεί την επιχείρηση  

Η φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία είναι ευέλικτη

Οποιοσδήποτε κλάδος μπορεί να χρησιμοποιήσει φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες. Είτε κανείς ψάχνει συσκευασίες για τρόφιμα, ρούχα, καλλυντικά ή ακόμα και ηλεκτρονικές συσκευές, σίγουρα θα υπάρχει ένας φιλικός προς το περιβάλλον τύπος συσκευασίας που θα καλύπτει τις συγκεκριμένες ανάγκες του 

Βελτιώνει την εικόνα της επιχείρησης

Η ανάπτυξη μιας επιχείρησης ως περιβαλλοντικά υπεύθυνη εταιρεία δημιουργεί εμπιστοσύνη και αξιοπιστία προς το καταναλωτικό κοινό και τους πελάτες της. Οι τάσεις σχετικά με τα βιώσιμα προϊόντα βρίσκονται σε ανοδική πορεία.  

Μπορεί να μειώσει το κόστος μεταφοράς

Εάν κανείς προμηθεύεται καλής ποιότητας, φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες, μπορεί να σημαίνει ότι μελλοντικά θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει λιγότερες από αυτές, δηλαδή συνολική μείωση του κόστους μεταφοράς. 

 

Δείτε όλα τα Πράσινα Προϊόντα μας εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο