...
Αρχική Νέα Τα Δίχτυα Σκίασης και η σημαντικότητά τους στη γεωργία
Ιούν.
02
2023

Τα Δίχτυα Σκίασης και η σημαντικότητά τους στη γεωργία

Ιούν.
02
2023
Τα Δίχτυα Σκίασης και η σημαντικότητά τους στη γεωργία

Τα δίχτυα σκίασης είναι κατασκευασμένα από πολυαιθυλένιο και χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως, παρέχοντας προστασία από τον ήλιο. Τα δίχτυα σκίασης διατίθενται με δείκτες σκίασης που κυμαίνονται από 50% έως 90%, ώστε να εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες, ανάλογα τον τύπο των φυτών και των καλλιεργειών. Ένα δίχτυ σκίασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκήπια, σε αυλές και κήπους κατοικιών, αλλά και σε χώρους πάρκινγκ. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως περίφραξη για την προστασία της περιουσίας αλλά και της ιδιωτικής ζωής. Τα δίχτυα σκίασης από πολυαιθυλένιο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, εύκολα στη χρήση και διαπερατά στο νερό. Προσφέρουν αερισμό, βελτιώνουν τη διάχυση του φωτός και διατηρούν τα θερμοκήπια πιο δροσερά. Η χρήση τους έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ενεργειακού κόστους, καθώς συντελεί στην εξοικονόμηση από τη λειτουργία των ανεμιστήρων κατά τους θερμότερους μήνες του χρόνου. Επιπλέον, η τοποθέτησή τους είναι γρήγορη και εύκολη, όπως και η αφαίρεσή τους.

 

Αντανακλαστική σκιά και πώς είναι ευεργετική σε ένα θερμοκήπιο

Η αντανακλαστική σκιά είναι ευεργετική, καθώς βοηθά στη δημιουργία ενός βέλτιστου κλίματος ανάπτυξης, επειδή αντανακλά την ακτινοβολία του ήλιου αντί να την απορροφά. Βοηθά επίσης στον έλεγχο της ισορροπίας φωτός, της θερμοκρασίας (χαμηλή κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της μέγιστης αντανάκλασης) και της υγρασίας, ενώ εξοικονομεί και ενέργεια (αφού διατηρεί τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας).

 

Διαφορά μεταξύ κανονικού διχτυού σκίασης και αντανακλαστικών διχτυών σκίασης

Το τυπικό δίχτυ σκίασης είναι ένα προσιτό, εξαιρετικά ανθεκτικό μέσο για την προστασία των φυτών και των καλλιεργειών από το άμεσο ηλιακό φως. Το δίχτυ σκίασης τοποθετείται στην εξωτερική οροφή ενός θερμοκηπίου, είτε σε πλαίσιο, είτε μονοκόμματο, εμποδίζοντας ένα σημαντικό ποσοστό φωτός να διεισδύσει στο εσωτερικό του θερμοκηπίου, δημιουργώντας την κατάλληλη συνθήκη για τα φυτά. Ο αντανακλαστικός τύπος διχτυού είναι κατάλληλος για γενικές εφαρμογές κηπουρικής, γεωργίας και θερμοκηπίου και χρησιμοποιείται ευρέως στην αγορά.

 

Συνιστώμενη απόχρωση ανάλογα τη χρήση

Τα δίχτυα σκίασης κατασκευάζονται σε διάφορους τύπους και το είδος που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από τον τύπο της καλλιέργειας. Τα δίχτυα σκίασης βοηθούν στην προστασία φυτών, κατοικίδιων και άλλων ζώων, αλλά και ανθρώπων από την άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες, οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν 50% και 60% ποσοστά σκίασης σε ψυχρότερες περιοχές, ενώ σε θερμότερες περιοχές χρησιμοποιούν 70% έως 80%.

 

Γιατί το ποσοστό σκίασης είναι σημαντικό

Το ποσοστό σκίασης καθορίζεται από την ποσότητα του φωτός που μπλοκάρεται. Για παράδειγμα, ο ορισμός της σκίασης 80% είναι ότι μόνο το 20% του φωτός περνά μέσα από το υλικό σκίασης. Για παράδειγμα, τα λαχανικά απαιτούν ποσοστό σκίασης μεταξύ 30 και 50%.

 

Πλεονεκτήματα διχτυού σκίασης:

  • Πλένεται εύκολα
  • Δεν αποσυντίθεται
  • Μεταφέρεται και τοποθετείται εύκολα
  • Ένα ποσοστό σκίασης 30-50% είναι ιδανικό για λαχανικά και λουλούδια
  • Είναι ιδανικό για κήπους, φυτώρια, κηπουρική, οικιακής βεράντας
  • Ελαχιστοποιεί την ταλαιπωρία των φυτών και τις πιέσεις του ανέμου, ενισχύει τη φωτοσύνθεση για την ανάπτυξη των φυτών
  • Προστατεύει τα φυτά από παράσιτα και ασθένειες
Μετάβαση στο περιεχόμενο