Συχνές Ερωτήσεις

Bρείτε γρήγορα και εύκολα απαντήσεις σε συχνά ερωτώμενα θέματα που αφορούν σε υλικά και λύσεις.
Εάν δεν βρείτε την απάντηση που ψάχνετε, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Είμαστε πάντα δίπλα σας, για να βοηθήσουμε!

Λύσεις Βιομηχανικής Συσκευασίας 

2

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής Stretch Film;

Κατά την επιλογή Stretch Film, το σύνηθες για πολλούς Υπεύθυνους Αγορών είναι το ενδιαφέρον να στρέφεται περισσότερο στο κόστος αγοράς ανά ρολό, παρά στην ποιότητα. Η νοοτροπία όμως αυτή είναι λανθασμένη, καθώς μια τέτοια απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες σπατάλες και ζημιές των φορτίων. Τα φορτία απαιτούν κατάλληλη συσκευασία όχι μόνο για την ασφαλή και αποτελεσματική τους μεταφορά, αλλά και στη συνέχεια για την παράδοση και την τιμολόγηση των παραδοτέων φορτίων. Ένα ελαττωματικό φορτίο με ενδείξεις πιθανής ζημιάς και ελαφριάς μετατόπισης δεν θα παραληφθεί, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει και η τιμολόγησή του.
Είδος προϊόντων που ασφαλίζονται κατά την παλετοποίηση. Ορισμένα προϊόντα, χρειάζονται την κυκλοφορία αέρα κατά τη μεταφορά τους, ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανσή τους. Έτσι σε κάποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η χρήση ενός διάτρητου Stretch Film, το οποίο θα διασφαλίσει την παράδοσή του χωρίς ζημιά στο εμπόρευμα.

Χαρακτηριστικά του φορτίου (σχήμα, βάρος, είδος, διαστάσεις προϊόντος). Η επιλογή Stretch Film πρέπει να γίνεται με βάση τις ειδικές απαιτήσεις κάθε φορτίου παλέτας. Αυτές οι προδιαγραφές ονομάζονται προφίλ παλέτας και απαιτούν εκείνο το Stretch Film που παρέχει κατάλληλη συγκράτηση ανάλογα με την τοποθέτηση, το βάρος και τον τύπο των συσκευασμένων προϊόντων. Εκτός από τη δύναμη συγκράτησης, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή του κατάλληλου Stretch Film, όπως το ότι διαφορετικά φορτία απαιτούν διαφορετικά επίπεδα ορίων αντοχής τεντώματος.

Τρόπος τύλιξης παλέτας (χέρι ή αυτόματη μηχανή). Όταν οι παραγωγικές ανάγκες απαιτούν χρήση μηχανής, λόγω συσκευασίας σε σταθερό σημείο ή σε υψηλές παραγωγές, είναι σύνηθες να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη οικονομική ωφέλεια και σταθερότητα περίδεσης. Τα φιλμ χειρός συνήθως χρησιμοποιούνται σε μικρές παραγωγές ή όταν υπάρχουν σε έναν χώρο πολλοί σταθμοί συσκευασίας και δεν είναι πρακτική η μετακίνηση προς τον χώρο που θα εδράζεται ένα μηχάνημα.

Βάρος φορτίου (ελαφριά ή βαριά -άνω των 1000 κιλών). Το Stretch Film μετριέται σε ότι αφορά το πάχος σε microns, και συνήθως όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο παχύτερο και ανθεκτικότερο είναι το film και τόσο πιο αξιόπιστο μπορεί να είναι το φορτίο. Αρκετοί πιστεύουν ότι μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα επιλέγοντας ένα Stretch Film χαμηλότερου πάχους, έτσι συχνά χρειάζεται να αυξήσουν τον αριθμό των φορών που τυλίγουν το φορτίο (περιστροφές). Αυτό δεν οδηγεί μόνο σε αυξημένο κόστος ανά φορτίο, αλλά αυξάνει επίσης τη φθορά της ίδιας της μηχανής επιβραδύνοντας τη γραμμή παραγωγής. Έτσι, συνιστάται να επιλέγετε το κατάλληλο εύρος ελαστικότητας του φιλμ που απαιτεί τον μικρότερο αριθμό περιτυλίξεων, ώστε να ελαχιστοποιείται η περιττή φθορά του μηχανήματος και να αυξάνονται οι ταχύτητες παραγωγής.

Συχνότητα αποστολής φορτίων. Εκτός από την επιλογή του σωστού φιλμ, οι χρήστες Stretch Film θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να εξετάσουν τον όγκο και τη συχνότητα των αντικειμένων που αποστέλλουν. Πόσες παλέτες αποστέλλονται κάθε μέρα, εβδομάδα ή μήνα; Πόσος χρόνος και εργατοώρες απαιτούνται για να φύγει κάθε παλέτα από την εγκατάσταση; Πόσο φιλμ χρησιμοποιείται ανά φορτίο; Τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν στην επιλογή του πιο αποδοτικού Stretch Film για τις ανάγκες της εφαρμογής, ενώ θα συντελέσουν και σε υψηλές εξοικονομήσεις.

Απόσταση που θα κινηθεί το φορτίο. Όσο περισσότερο θα χρειαστεί να ταξιδέψει το φορτίο, τόσο περισσότερες στάσεις και εκκινήσεις θα έχει, γεγονός που θα προκαλέσει αυξημένη κίνηση και αναταράξεις των δεμάτων. Το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς είναι μια αναποδογυρισμένη παλέτα κατά την παράδοση και κατά συνέπεια μια ελαττωματική παραδοτέα συσκευασία.

Περιβάλλον αποστολής και αποθήκευσης φορτίου. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις συνθήκες (π.χ. περιβάλλον με αυξημένη υγρασία), καθώς η κατάλληλη επιλογή Stretch Film θα εξασφαλίσει την αρτιότητα του εμπορεύματος.

Ποια είναι η διαφορά των UN μεγασάκων σε σύγκριση με τους τυπικούς μεγασάκους; 

Σε σύγκριση με τους τυπικούς μεγασάκους — FIBC, οι UN είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί για να αποτρέπουν τη διαρροή των επικίνδυνων υλικών, ακόμα και όταν βρίσκονται σε κατάσταση πίεσης, χαρακτηριστικά για τα οποία δοκιμάζονται και ελέγχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης, όπως Labordata, IBE BVI, IIP, Texene BVI, ώστε να συμμορφώνονται με όλες τις προαπαιτούμενες προδιαγραφές και να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής μεταφορά.

Αναλόγως την κατηγορία επικινδυνότητας του υλικού, οι μεγασάκοι με πιστοποιήση UN κατασκευάζονται σύμφωνα με τα standards κάθε μίας από τι παρακάτω κλάσεις:

 • 13H1: υφαντό πολυπροπυλένιο (PP), χωρίς αδιάβροχη επίστρωση, χωρίς εσωτερικό liner
 • 13H2: υφαντό πολυπροπυλένιο (PP), με αδιάβροχη επίστρωση, χωρίς liner
 • 13H3: υφαντό πολυπροπυλένιο (PP), χωρίς αδιάβροχη επίστρωση, με liner
 • 13H4: υφαντό πολυπροπυλένιο (PP), με αδιάβροχη επίστρωση, με liner

Λύσεις Γεωργικών Εφαρμογών

8

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι διχτυών σκίασης;

Τα δίχτυα σκίασης προστατεύουν αποτελεσματικά φρούτα, κηπευτικά και καλλωπιστικά φυτά, δημιουργώντας ένα μικροκλίμα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Για την επιλογή του κατάλληλου διχτυού σκίασης θα πρέπει να εξεταστεί παράλληλα το βάρος, οι διαστάσεις και το χρώμα, ωστόσο ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι το ποσοστό σκίασης, το οποίο διαμορφώνεται από τον τύπο πλέξης. 

Στην HELLAGRO θα βρείτε δίχτυα με: 

Ποσοστό σκίασης 25% – 30% 

Κατάλληλο κυρίως για την προστασία καλλιεργειών κηπευτικών (όπως ντομάτες, πιπεριές, κλπ.) που εκτίθενται είτε απευθείας στον ήλιο, είτε σε θερμοκηπιακό περιβάλλον, είναι το δίχτυ πράσινου χρώματος Ε-30. Επιπλέον είναι ιδανικό και για ελαφριά ανεμόθραυση. 

Ποσοστό σκίασης 35% – 40% 

Το Ε-60 (πράσινου χρώματος) χρησιμοποιείται κυρίως για την κάλυψη οπωροκηπευτικών, όπως και για την κάλυψη καλλιεργειών εσπεριδοειδών. 

Ποσοστό σκίασης 45% – 50% 

Κατάλληλα για σκίαση και αντιανεμική προστασία, προστατεύουν τα φυτά από εγκαύματα, ενώ βοηθούν και στην προστασία από πουλιά. Για περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια προτείνονται οι παρακάτω τύποι: 

Ε-50 (HORTI-COVER) 

Ε-45 (SHADE NET 45) (μαύρου χρώματος με ποσοστό σκίασης 50%) 

Ποσοστό σκίασης 60% – 65% 

Τα JAMAICA (Ε-90) είναι πιο βαριά δίχτυα, σε μαυροπράσινο χρώμα, κατάλληλα κυρίως για καλλιέργειες που απαιτείται περισσότερη σκιά (π.χ. ξηραντήρια καπνού, θερμοκήπια κ.λπ.), αλλά και για οικοδομές. 

Ποσοστό σκίασης από 70% και άνω 

Τα δίχτυα με ποσοστό σκίασης μεγαλύτερο από 70% είναι πυκνότερα και προσφέρουν ισχυρή αντιανεμική προστασία. Διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή σε σχέση με τους άλλους τύπους και είναι κατάλληλα για δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως τοποθεσίες κοντά στη θάλασσα. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για κάλυψη πάρκινγκ, κάμπινγκ, στεγάστρων, οικοδομών, θερμοκηπίων, κ.λπ. 

Τέτοιοι τύποι διχτυών είναι: 

 • Ε-100 
 • Ε-125 
 • Ε-140 
 • Ε-200 
 • Ε-230 
 • SOLEADO 
 • COIBRA 
 • MONOFILAMENT (M/F) 165 

Από τι και πώς κατασκευάζονται οι μεγασάκοι;

Σε ειδικές περιπτώσεις και κατόπιν απαίτησης του πελάτη, οι μεγασάκοι μπορούν να κατασκευάζονται: 

 • από σωληνωτό ύφασμα (circular) για μεγαλύτερη ασφάλεια από διαρροές λόγω των λιγότερων ραφών που διαθέτουν 
 • με εσωτερικές ενισχύσεις στις γωνίες (Q Bag/Baffle Bag), με σκοπό τη διατήρηση του σχήματός του μεγασάκου μετά την πλήρωση του 
 • με ενσωματωμένο liner, δηλαδή σακούλα πολυαιθυλενίου με σκοπό την ασφαλή μεταφορά νωπών υλικών όπως τσιμέντων 
 • με λαμιναρισμένο ύφασμα με σκοπό την αδιαβροχοποίησή του εσωτερικού αλλά και την επιπλέον προστασία από διαρροές 
 • όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό τροφίμων (FDA) καθιστώντας τους κατάλληλους για την ασφαλή αποθήκευση και μεταφορά τροφίμων 

Τι ελαιόδιχτα να πάρω;

Τα ελαιόδιχτα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές κατασκευής, ώστε να εξασφαλίζουν την ποιότητα και κατ΄ επέκταση την ανθεκτικότητά τους. Η πιο σημαντική από αυτές είναι το υλικό κατασκευής το οποίο πρέπει να προέρχεται από 100% καθαρή πρώτη ύλη. 

Τα ανακυκλωμένα υλικά πρέπει να αποφεύγονται, καθώς οι πηγές προέλευσης των πρώτων υλών είναι άγνωστες και δημιουργούνται ανομοιομορφίες ως προς την πλέξη και την ανθεκτικότητα της ίνας με αποτέλεσμα να εμφανίσουν πιο γρήγορα φθορές. 

Επιπλέον, τα δίχτυα πρέπει να αποθηκεύονται για να επαναχρησιμοποιηθούν. Εάν οι παραγωγοί είναι προσεκτικοί, τα δίχτυα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και 5-6 σεζόν. Το βάρος του διχτυού είναι επίσης μία σημαντική παράμετρος που προσδιορίζει την αντοχή του διχτυού. 

Οι παραγωγοί προτιμούν συνήθως δίχτυα με βάρος 90 γραμμαρίων ανά τετραγωνικό μέτρο και 100 γραμμαρίων ανά τετραγωνικό μέτρο. Το δεύτερο έχει 5%-6% πιο ακριβη τιμή, ωστόσο η πυκνότητα της ίνας είναι μεγαλύτερη όπως και η μηχανική αντοχή του. Οι τιμές των διχτυών κυμαίνονται ανάλογα με τη διάστασή τους στα 40 έως και 70 ευρώ. Η διάστασή τους εξαρτάται από την πυκνότητα φύτευσης των ελαιόδεντρων, ενώ μία συνηθισμένη διάσταση είναι η 6×12μ. 

Τα συγκεκριμένα δίχτυα μπορούν να χρησιμοποιηθούν -πέρα από τη συλλογή ελαιοκάρπου, και για συλλογή φυστικιών, καρυδιών και άλλων καρπών. Τέλος, ένας σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί είναι η χώρα προέλευσης, καθώς τα εισαγόμενα δίχτυα από τρίτες χώρες είναι πολύ κακής ποιότητας και από ακατάλληλες πρώτες ύλες, οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές για τα τρόφιμα. 

Από τι εξαρτάται η ποιότητα και η αντοχή των ελαιοπάνων;

Τα ελαιόπανα, τα οποία συχνά αναφέρονται και ως λινάτσες, είναι πανιά υφαντά για να εξασφαλίζεται η υδατοπερατότητα και η μεγάλη αντοχή. Η ποιότητα και αντοχή των ελαιοπάνων είναι συνάρτηση του πάχους ύφανσης και του βάρους τους ανά τετραγωνικό. Όσο πιο πυκνή είναι η ύφανση, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αντοχή τους διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία διαστάσεων, ικανοποιώντας όλες τις ανάγκες των παραγωγών. Είναι κατάλληλα για χρήση σε χωράφια με αγκαθωτά ζιζάνια, όπως και σε χωράφια φρεσκοοργωμένα και λασπώδη.

Τι είδη μουσαμάδων υπάρχουν και ποια τα κριτήρια επιλογής τους;

Τα βασικά είδη των μουσαμάδων είναι τέσσερα, τα οποία έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και χρήσεις: 

 • Ο βαμβακερός μουσαμάς είναι ένα φυσικό και ελαφρύ υλικό που αναπνέει μεν καλά, αλλά δεν είναι αδιάβροχο. Είναι κατάλληλος για ελαφριά προστασία από τη σκόνη και τον ήλιο. 
 • Ο πλαστικός μουσαμάς από πολυαιθυλένιο (PE) είναι αδιάβροχος, ανθεκτικός, δεν αναπνέει όμως τόσο καλά. Είναι ένας μουσαμάς αντοχής σε βροχή και έντονη ηλιοφάνεια. 
 • Ο πλαστικός μουσαμάς από PVC είναι αδιάβροχος, ιδιαίτερα ανθεκτικός στις καιρικές συνθήκες, αλλά λιγότερο ευέλικτος. Είναι ιδανικός για χρήση σε έντονες καιρικές συνθήκες. 
 • Ο μουσαμάς από καμβά (υφαντός) είναι ανθεκτικός, αναπνέει, αλλά χρειάζεται επιπλέον επεξεργασία για αδιαβροχοποίηση. Είναι κατάλληλος για γενική προστασία και χρήση σε εξωτερικούς χώρους. 

Για να επιλέξουμε τον κατάλληλο μουσαμά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα παρακάτω τεχνικά χαρακτηριστικά: 

Διαστάσεις επιφάνειας κάλυψης: ανάλογα με την επιφάνεια που θα χρειαστεί να καλύψουμε, επιλέγουμε την κοντινή διάσταση υπολογίζοντας συνήθως + 2 τ.μ. παραπάνω για να υπάρχει αέρας στην κάλυψη. 

Υλικό κατασκευής: ελέγχουμε το υλικό που αγοράζουμε, ώστε να είναι ποιοτικό και να παρέχει αντοχή στον χρόνο. Καλό είναι να επιλέξουμε έναν μουσαμά που είναι ανθεκτικός στις καιρικές συνθήκες και αδιάβροχος για καλύτερη προστασία. 

Πιστοποιήσεις: ζητάμε πιστοποιήσεις, ειδικότερα αν πρόκειται για αδιαβροχοποιημένο μουσαμά. 

Κρίκοι/μπουντούζια: επιλέγουμε κατά προτίμηση ο μουσαμάς να διαθέτει κρίκους, ώστε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και να διευκολυνθούμε κατά την τοποθέτηση. 

Βάρος: έχουμε κατά νου πάντα, πως όσο πιο βαρύς είναι ο μουσαμάς, τόσο πιο ανθεκτικός σε γδαρσίματα, σκισίματα και καιρικά φαινόμενα είναι, κάτι που προσδιορίζει και την τιμή αγοράς του. 

Χρώμα: τα χρώματα που συνήθως διατίθενται στην αγορά είναι το λευκό, το μπλε και το πράσινο. 

Πού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αντιπαγετικό ύφασμα;

Οι βασικές εφαρμογές του αντιπαγετικού υφάσματος περιλαμβάνουν:

Προστασία από το κρύο: Το αντιπαγετικό ύφασμα τοποθετείται πάνω από τα φυτά κατά τους χειμερινούς μήνες για να τα προστατεύσει από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον πάγο. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για καλλιέργειες σε περιοχές με αρκετά ψυχρό χειμώνα.

Προστασία από τον άνεμο: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει την επίδραση του αέρα και του ανέμου στα φυτά. Αυτό βοηθάει στη διατήρηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας γύρω από αυτά.

Προστασία από την έντονη ηλιοφάνεια: Το συγκεκριμένο υλικό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των φυτών από τον έντονο ήλιο και την ηλιακή ακτινοβολία.

Διαφορές λευκών και μαύρων γεωυφασμάτων

Η επιλογή μεταξύ λευκού και μαύρου γεωυφάσματος εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ανάγκες και συνθήκες καλλιέργειας.

Το λευκό γεωύφασμα της HELLAGRO είναι ιδανικό για καλλιέργειες που απαιτούν φωτεινότητα, καθώς η ικανότητα του να αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για βελτιωμένη φωτοσύνθεση και άρα για αυξημένη παραγωγικότητα. Είναι κατάλληλο για θερμοκήπια, υδροπονικές, καθώς και για υπαίθριες καλλιέργειες

Το μαύρο ύφασμα εδαφοκάλυψης της HELLAGRO είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και χρησιμοποιείται κυρίως για την προστασία από την ανάπτυξη ζιζανίων. Είναι κατάλληλο κυρίως για φυτώρια, την κάλυψη του εδάφους κατά τα πρώτα χρόνια της φύτευσης και εγκατάστασης καρποφόρων δέντρων, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα αρχιτεκτονικά έργα κατά τα οποία πρέπει να μη φυτρώνουν χόρτα στο έδαφος.

Που χρησιμοποιούνται τα Big Bags;  

Λόγω της υψηλού βαθμού εξατομίκευσής τους, οι μεγασάκοι χρησιμοποιούνται από ένα μεγάλο εύρος τομέων για τη συσκευασία διαφόρων υλικών, όπως: 

 • Χημικά 
 • Φάρμακα 
 • Λιπάσματα 
 • Τρόφιμα (αλάτι, ζάχαρη, ζυμαρικά κτλ.) 
 • Σιτηρά 
 • Σπόροι 
 • Ξηροί καρποί 
 • Αρωματικά φυτά 
 • Πλαστικά 
 • Οικοδομικά υλικά 
 • Χρωστικές (βαφές, μπογιές) 
 • Τοξικά απόβλητα 

Λύσεις Υλικών Συσκευασίας Τροφίμων

3

Γιατί να αγοράσω τα διχτυωτά σακιά για ελιές της HELLAGRO Α.Ε.;

 • Οι πρώτες ύλες είναι 100% καθαρές και πρωτογενείς, χωρίς προσμίξεις, κάτι το οποίο εξασφαλίζει την συνεχή ροή της ίνας από την οποία πλέκεται το σακί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται αδύναμα σημεία στην πλέξη του τσουβαλιού, τα οποία θα ήταν πολύ πιθανό να εξελιχθούν μετέπειτα σε φθορές (τρύπες) και κατ’ επέκταση σε απώλεια καρπών. 
 • Η ίνα από την οποία κατασκευάζονται διχτυωτά τσουβάλια για ελιές VERRET, δεν περιέχει τοξικές χρωστικές και άλλες επιβλαβείς προσμίξεις, γεγονός που τα καθιστά ασφαλή για την αποθήκευση του καρπού, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό θετικά στην ποιότητα του ελαιόλαδου. 
 • Η ειδική πλέξη που είναι κατασκευασμένα επιτρέπει στον αποθηκευμένο καρπό να αναπνέει, με συνέπεια οι συσκευασμένοι καρποί να μην «ανάβουν», ενώ παράλληλα αποφεύγεται η συσσώρευση υγρασίας και δεν οξειδώνονται. 
 • Με τον κατάλληλο χειρισμό, καλό καθαρισμό και μέριμνα για αποθήκευση χωρίς υγρασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε επόμενες περιόδους. 

Πού χρησιμοποιούνται τα γιούτινα σακιά;

Τα γιούτινα σακιά/τσουβάλια λινάτσας χρησιμοποιούνται κυρίως για την αποθήκευση και μεταφορά γεωργικών προϊόντων, όπως ελιές, πατάτες, σποροπαραγωγή, ξηροί καρποί, όσπρια και άλλα.  
Εκτός από τη συσκευασία καρπών, πολύ διαδεδομένη είναι η χρήση των σάκων ιούτης για την κατασκευή αναχωμάτων και αντιπλημμυρικών έργων, λόγω του ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί. 

Ποια η διαφορά των σακιών RED3 από τα κοινά σακιά πολυπροπυλενίου;

Τα υφαντά τσουβάλια RED3 είναι γκρι χρώματος, το οποίο παραδοσιακά αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα στην συσκευασία του ελαιοκάρπου. Η ονομασία τους RED3 προέρχεται από τις 3 κόκκινες χαρακτηριστικές ρίγες που διατρέχουν τα τσουβάλια κατά μήκος και τα ξεχωρίζουν από παρόμοια είδη.

Το γκρι χρώμα τους, τα κάνει να ξεχωρίζουν από τα λευκά, χρωματιστά ή διάφανα πλαστικά σακιά πολυπροπυλενίου που προορίζονται για συσκευασία άλλων τροφών και προϊόντων, όπως ζωοτροφές και φυράματα, συσκευασία πατάτας και βιομηχανικών υλικών. 

Λύσεις Χορτοδεσίας & Ενσίρωσης

2

Πώς επηρεάζει η θερμοκρασία την αποθηκευμένη τροφή (silage);

Προκειμένου να παραχθούν τα γαλακτικά ένζυμα, είναι αναγκαίο να επιτευχθεί μία ιδανική θερμοκρασία. Το χρώμα της σοδειάς είναι μία καλή ένδειξη για τον υπολογισμό της θερμοκρασίας από τον αγρότη.

Η φυσιολογική θερμοκρασία του φυλασσόμενου προϊόντος πρέπει να δίνει σε αυτό ένα ανοιχτό πράσινο ή κίτρινο χρώμα και πρέπει να αποπνέει μία ευχάριστη οσμή όπως του ξυδιού.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η φυλασσόμενη τροφή αποπνέει δυνατή οσμή και το χρώμα της είναι σκούρο πράσινο, είναι προφανές ότι η προς διατήρηση τοποθέτηση ζωοτροφών έγινε υπό συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας.

Στην ιδανική περίπτωση, η σοδειά θα πρέπει να έχει δυνατή όξινη γεύση με τιμές pH μικρότερες του 4,5 και να είναι σκληρή στην αφή. Όταν αντιληφθούμε ότι το προϊόν έχει καφέ ή μαύρη όψη και οσμή χαλασμένου άχυρου ή καμένης ζάχαρης, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η διαδικασία τοποθέτησης προϊόντος προς διατήρηση, πραγματοποιήθηκε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Ποιοι τύποι σπάγκων χορτοδεσίας υπάρχουν;

Οι πρώτοι τύποι σπάγκων χορτοδεσίας κατασκευάζονταν από φυσικές ίνες, όπως η μανίλα, το βαμβάκι και το σιζάλ.

Μια ακόμη φυσική ίνα που χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για την κατασκευή σπάγκων, σκοινιών και άλλων προϊόντων ήταν η κάνναβη, η οποία όμως αποδείχθηκε ακατάλληλη, καθώς ήταν αρκετά άκαμπτη και δημιουργούσε αρκετά προβλήματα στις μηχανές δεματοποίησης.

Στη δεκαετία του 1960, οι εταιρείες άρχισαν να πειραματίζονται με άλλου είδους υλικά για την κατασκευή σπάγκων χορτοδεσίας. Το πρώτο υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν το πολυπροπυλένιο, ένα πλαστικό το οποίο παρείχε μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι του σιζάλ, ήταν πιο δυνατό, είχε υψηλότερη αντοχή, και ήταν κατάλληλο για δεματοποίηση πολύ μεγαλύτερων δεμάτων σανού και άλλων υλικών.

Η τεχνολογία του σπάγκου χορτοδεσίας έχει πλέον προχωρήσει πολύ, ενώ αρκετές τεχνητές πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τους. Οι περισσότεροι από αυτούς τους σπάγκους κατασκευάζονται πλέον από πολλά μικρότερα νήματα (ίνες) που είναι στριμμένα ή πλεγμένα μεταξύ τους, ώστε να διαμορφωθεί ένα πυκνοπλεγμένο και ισχυρό νήμα, ανθεκτικό σε πλήθος καταπονήσεων.

Σήμερα, πολλοί τύποι μηχανών δεματοποίησης χρησιμοποιούν σπάγκο χορτοδεσίας και σε βιομηχανικές εφαρμογές, όπως για τη δεματοποίηση αποβλήτων υλικών, εφημερίδων και ανακυκλώσιμων υλικών (π.χ. χαρτόνια, κουρέλια, κ.ά.). Ο σπάγκος δεματοποίησης διατίθεται σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων, αντοχών και υλικών.