...
Αρχική Νέα Πώς να προστατέψουμε τα φυτά μας από το κρύο και τον παγετό
Νοέ.
30
2022

Πώς να προστατέψουμε τα φυτά μας από το κρύο και τον παγετό

Νοέ.
30
2022
Πώς να προστατέψουμε τα φυτά μας από το κρύο και τον παγετό

Το έντονο κρύο και γενικά οι κλιματολογικές συνθήκες του χειμώνα μπορεί να βλάψουν και να αποδυναμώσουν τόσο τους βλαστούς όσο και το ριζικό σύστημα κάθε είδους φυτού, συχνά στεγνώνοντάς το εντελώς. Ο παγετός και το χιόνι, που μπορούν να βοηθήσουν τα φυτά να παραμείνουν δροσερά σε πιο κρύο καιρό, κάνουν το νερό να παγώνει στο εξωτερικό των φύλλων, γεγονός που μαζί με τους δυνατούς ανέμους και το χαλάζι δυσκολεύει τα φυτά να επιβιώσουν το χειμώνα.  

Τα φυτά σε γλάστρες, όταν αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες, θα πρέπει να μετακινούνται σε πιο αντιανεμικό και καλυμμένο μέρος, ενώ τα πιο ευαίσθητα θα πρέπει να μετακινούνται σε εσωτερικούς χώρους για λίγες μέρες. 

Η προστασία από το κρύο και τον παγετό είναι επιβεβλημένη όχι μόνο σε περιοχές με γενικά «βαρύ» χειμωνιάτικο κλίμα, αφού ακόμη και ένας παγετός, λίγες ώρες χιονόπτωσης ή χαλάζι αρκούν για να καταστρέψουν λουλούδια, θάμνους, λαχανικά, ακόμα και δέντρα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας.  

Εάν αναμένεται παγετός ή χιόνι και δεν έχετε προγραμματίσει να καλύψετε τα φυτά σας με αντιπαγετικό ύφασμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος νάιλον ή λινάτσας, ενώ μια πρακτική και αποτελεσματική λύση για την προστασία μικρών και μεγαλύτερων γλαστρών είναι το αεροπλάστ (πλαστικό με φυσαλίδες). Τυλίξτε τα φυτά χαλαρά για να μην καταστρέψετε το φύλλωμά τους και τσιμπήστε όπου χρειάζεται με μανταλάκια για να κρατήσετε το πλαστικό στη θέση του. Καλύψτε το φύλλωμα και το έδαφος γύρω από τις ρίζες του φυτού σε περιπτώσεις παρατεταμένου παγετού ή ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών για πολλές ημέρες, ειδικά σε φυτά που τοποθετούνται σε πήλινες γλάστρες. Ο πηλός παγώνει και μεταφέρει τη θερμοκρασία του στο έδαφος ευκολότερα από το πλαστικό, ενώ δύσκολα σπάει από το κρύο. Οι πήλινες γλάστρες μπορούν να καλυφθούν με οποιοδήποτε είδος χοντρού πλαστικού-νάιλον ή λινάτσας, ενώ οι ρίζες των φυτών μπορούν να προστατευθούν επιπλέον τόσο σε γλάστρες όσο και σε παρτέρια με φλοιό δέντρων, άχυρο, ξερά φύλλα χόρτου ή χαλίκι ή καλύπτοντας το έδαφος γύρω από τις ρίζες μέσα στη γλάστρα ή το παρτέρι με λινάτσα ή χοντρό μάλλινο ύφασμα.  

Η αλλαγή της θερμοκρασίας μετά από παγετό-χιόνι μπορεί να είναι έντονη και είναι σημαντικό να καλύπτονται τα φυτά για μερικές ακόμη ημέρες, ώστε να μπορούν σταδιακά να προσαρμοστούν. Ιδιαίτερα ευαίσθητα στο κρύο είναι τα πιο μικρά και αδύναμα φυτά, για αυτό φροντίστε να είναι τα πρώτα που θα προστατέψετε. Ακόμη και τα ιδιαίτερα ανθεκτικά είδη, όπως τα παχύφυτα, σε οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες θα στεγνώσουν αν δεν τα καλύψετε και τα αφήσετε εκτεθειμένα στον παγετό ή το χιόνι. Το φρέσκο ​​χιόνι πρέπει να ανακινείται προσεκτικά από το φύλλωμα των φυτών και των δέντρων και χωρίς τη χρήση νερού που θα έχει ως αποτέλεσμα να παγώσει. 

Εάν το γκαζόν είναι καλυμμένο με χιόνι, μην το πατήσετε πριν λιώσει εντελώς. Διαφορετικά, μπορεί να στεγνώσει σε αυτό το σημείο.  

Εάν στην περιοχή σας επικρατεί συχνά παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες, θα προτείναμε να φυτέψετε τα ευαίσθητα φυτά σας σε γλάστρες που μπορούν να μετακινηθούν σε προστατευμένα μέρη ή μέσα στο σπίτι, ή να τοποθετήσετε τις γλάστρες σε ένα μέρος, ώστε να μπορείτε εύκολα να τις όλες μαζί με αντιπαγετικό ύφασμα ή νάιλον κάλυμμα. 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο