Νοέ 2023
13
Βιομηχανικά Νέα

Παλετοποίηση – Οδηγίες & Aπαραίτητα Yλικά

Industries

Η παλετοποίηση είναι μια διαδικασία στην οποία τα προϊόντα ή τα φορτία τοποθετούνται ή συσκευάζονται πάνω σε παλέτες για τον ευκολότερο χειρισμό, αποθήκευση και μεταφορά.

Η επιλογή του κατάλληλου υλικού παλετοποίησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος και το βάρος του φορτίου, ο τρόπος και οι συνθήκες μεταφοράς και οι ιδιαίτερες απαιτήσεις της εταιρίας ή του κλάδου.

Για την ασφαλή και αποτελεσματική παλετοποίηση, πέραν από την επιλογή των κατάλληλων υλικών, είναι σημαντικό να εφαρμόζονται κάποιες γενικές οδηγίες, όπως:

 • Διατήρηση της ομοιομορφίας των φορτίων σε βάρος και κατανομή.
 • Έλεγχος της κατάστασης και σταθερότητας των φορτίων στην παλέτα, ώστε να μην μετακινούνται εύκολα.
 • Ορθή επιλογή και χρήση των υλικών περιτύλιξης των φορτίων και της παλέτας για επιπλέον σταθεροποίηση.
 • Χρήση διαφόρων προστατευτικών υλικών για επιπλέον προστασία.
 • Έλεγχος βάρους και σήμανση πληροφοριών πάνω σε αυτά.
 • Διασφάλιση πως τα φορτία δεν υπερβαίνουν τη μέγιστη χωρητικότητα της παλέτας.
 • Εκπαίδευση του προσωπικού σχετικά με ορθές πρακτικές στην παλετοποίηση και τη μεταφορά παλετών.
 • Προσαρμογή τεχνικών παλετοποίησης ανάλογα με τον τύπο του φορτίου.

Ορισμένα από τα κύρια υλικά παλετοποίησης περιλαμβάνουν:

 1. Stretch film χειρός & μηχανής υψηλής και σταθερής ποιότητας σε ποικίλους τύπους, τα οποία στερεώνουν και προστατεύουν τα φορτία στις παλέτες.
 2. Σύστημα σταθεροποίησης παλέτας με κόλλα GRIP FIX ™, ένα καινοτόμο γερμανικό προϊόν κατάλληλο για τοποθέτηση σε παλέτες προϊόντων συσκευασμένων σε σακιά πολυαιθυλενίου, χάρτινα σακιά, χαρτοκιβώτια, σελοφάν (PE) ή φιλμ συρρίκνωσης (Shrink film PE), υφαντά σακιά (PP) και μικρά πακέτα από χαρτί, πλαστικό ή και συνδυασμό αυτών.
 3. Δίχτυ παλετοποίησης το οποίο διευκολύνει την κυκλοφορία του αέρα και είναι ιδανικό για χρήση σε περιβάλλον ψύξης, ειδικότερα γαλακτοκομικών προϊόντων, νωπών φρούτων και λαχανικών, όπως και ανθοκομικών φυτών.
 4. Φιλμ PE (top cover) ιδιαίτερα ανθεκτικό για χρήση ως κάλυμμα στη συσκευασία παλετών και εμπορευμάτων με σκοπό την προστασία τους από τη σκόνη, τη βροχή, την υγρασία και τη φθορά κατά την αποθήκευση και μεταφορά.
 5. Σακούλες PE αντιβρόχινες με μεγάλη αντοχή στην υγρασία, οι οποίες αποτρέπουν την είσοδο σκόνης και υγρασίας στο φορτίο, ενώ διαθέτουν διαφάνεια επιτρέποντας την ορατότητά του.
 6. Γωνίες προστασίας εξαιρετικής αντοχής, χάρτινες ή πλαστικές, οι οποίες ενισχύουν τη συσκευασία και τη προστασία των προϊόντων κατά τη μεταφορά.
 7. Τσέρκια παλετοποίησης σε διάφορους τύπους, τα οποία προσφέρουν αξιόπιστη και ασφαλή επιλογή συσκευασίας, διασφαλίζοντας τα φορτία καθ’ όλη τη διάρκεια μεταφοράς των εμπορευμάτων.
 8. Συνδετήρες για τσέρκια, πλαστικοί και μεταλλικοί σε διάφορους τύπους, ανάλογα τον τύπο της τσερκομηχανής με την οποία θα χρησιμοποιηθούν.
 9. Διχτάκια extruded υψηλής αντοχής και ποικίλων χαρακτηριστικών για τοποθέτηση γύρω από εξαρτήματα (π.χ. ανταλλακτικά, μέρη επίπλων κλπ.) και προϊόντα για την προστασία από γρατζουνιές, καταστροφές και φθορές κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης και μεταφοράς.
 10. Διαχωριστικά φύλλα παλετών τα οποία τοποθετούνται μεταξύ των προϊόντων που στοιβάζονται σε μια παλέτα, με κύριο σκοπό να προστατεύουν τα προϊόντα από τη φθορά κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση σε παλέτες.
 11. Αυτοκόλλητες ταινίες συσκευασίας υψηλής ποιότητας και αντοχής, σε διάφορα είδη και σε μεγάλη ποικιλία διαστάσεων για κάθε εφαρμογή, ιδανικές για το ασφαλές κλείσιμο των χαρτοκιβωτίων και άλλων συσκευασιών.