Αρχική Νέα Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής
Μαρ.
03
2020

Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής

Μαρ.
03
2020
Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής

Η πανδημία που έχει χτυπήσει τη χώρα μας, όπως και ολόκληρο τον πλανήτη, παρομοιάζεται συχνά από τα ΜΜΕ ως πολεμική σύρραξη. Οι πιο συνηθισμένες εκφράσεις που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι είναι “δίνουμε τη μάχη”, “είμαστε σε πολιορκία” και “οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής”.

Σε αυτή την πρώτη γραμμή, το μυαλό αυτομάτως πηγαίνει στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, που πράγματι έχουν τον πρώτο λόγο σε τούτη την κρίση. Όπως σε κάθε δύσκολη στιγμή της χώρας, από την πρόσφατη οικονομική κρίση ως και τους πολέμους που έζησε κατά καιρούς το έθνος, έτσι και σήμερα μια ακόμα κοινωνική τάξη βάζει «πλάτη» στην κοινή προσπάθεια: Ο πρωτογενής τομέας. Αυτός ο ισχυρός αλλά πολλές φορές αόρατος ήρωας! Αυτή τη δύσκολη στιγμή που έχουν κλείσει τα σύνορα, που οι μεταφορές γίνονται με δυσκολία και ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της χώρας έχει εγκλωβιστεί στο σπίτι του, κάποιοι καλούνται όχι μόνο να μην αφήσουν τις αγροτικές εργασίες τους, αλλά αντιθέτως να τις εντείνουν, ώστε να μπορέσει ο πληθυσμός να επιβιώσει και να περάσει με δύναμη αυτές τις δύσκολες μέρες.

Οι αγρότες, οι μικροί και μεγάλοι καλλιεργητές, οι κτηνοτρόφοι, αλλά και ολόκληρη η τροφοδοτική αλυσίδα – οι μεταφορείς, οι άνθρωποι των logistics, τα συσκευαστήρια – πρέπει να ριχτούν στη μάχη, για να φτάσει το προϊόν στον τελικό καταναλωτή. Οι καλλιεργητές πρέπει επιπλέον να καλύψουν και τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν από τον περιορισμό των εισαγωγών. Σε αυτούς προστίθενται οι ψαράδες και οι ιχθυοκαλλιεργητές, οι κτηνοτρόφοι, τα κάθε λογής ορνιθοτροφεία, οι τυροκόμοι, οι μελισσοκόμοι, όσοι παράγουν χυμούς, βότανα και εκχυλίσματα, και όλοι όσοι συμβάλλουν στην προσπάθεια για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών μας. Ευτυχώς, η Ελληνική γη είναι πλούσια και αν δουλευτεί σωστά μπορεί να μας προσφέρει σχεδόν τα πάντα: από σιτηρά, όσπρια, ελαιόλαδο και λαχανικά, φρούτα κάθε λογής και όλο το χρόνο, μέχρι βολβούς, ρίζες, μανιτάρια, ξηρούς καρπούς και υπερτροφές. Η Μητέρα Φύση της εύκρατης ζώνης και του ήπιου κλίματος με το οποίο ευλογηθήκαμε, μπορεί να μας θρέψει πλουσιοπάροχα. Είναι δε κοντά η καλλιεργητική περίοδος και δεν πρέπει να ξεχνάμε όσους κοπιάζουν για τα σπορόφυτα και την έγκαιρη παράδοση των σπόρων, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η αλυσίδα, τους παραγωγούς και τους εμπόρους λιπασμάτων, αλλά και τους καταστηματάρχες αγροτικών εφοδίων, που πρέπει να παραμείνουν στις επάλξεις.

Ο ένας χρειάζεται τον άλλο, για να φτάσει το τρόφιμο στο σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές, σε κάθε ορεινό χωριό ή ακριτικό νησί. Τι γίνεται αφού φτάσει; Οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ πρέπει να το παραλάβουν, να το ελέγξουν και να το ταξινομήσουν στα ράφια ώστε να καταλήξει σε εμάς. Όλοι αυτοί οι αλληλένδετοι κρίκοι της τροφοδοτικής αλυσίδας είναι “άνθρωποι της πρώτης γραμμής” και “δίνουν τη δική τους μάχη” για να μη μας λείψει τίποτα. Ίσως μάλιστα η πρόσφατη οικονομική κρίση που περάσαμε να είχε ένα θετικό αντίκτυπο: έστρεψε πολλούς νέους ξανά στη γη των προγόνων μας. Έδωσε διέξοδο, αλλά και επιλογές, και ο πρωτογενής τομέας ανδρώθηκε μέσα από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να προκύψουν δεκάδες νέα ποιοτικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης και αξιόλογες αγροτικές επιχειρήσεις με εξαγωγικές αξιώσεις. Αν δε ενσκύψει στοχευμένα η πολιτεία και στην κτηνοτροφία μας, θα δούμε και εκεί θαύματα στο μέλλον. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι διαχρονικά στις μεγάλες κρίσεις, μία παραγωγική τάξη, αυτή του πρωτογενούς τομέα, βρισκόταν και πάντα θα βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή». Τους ευχαριστούμε και τους ευχόμαστε καλή δύναμη!

Μετάβαση στο περιεχόμενο