Η συσκευασία τροφίμων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Η εξέλιξή της ακολουθεί την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και διαμορφώνεται από την αύξηση του βιοτικού επιπέδου και τις αλλαγές των διατροφικών συνηθειών των ανθρώπων. Από το Βρετανικό Ινστιτούτο Συσκευασίας, ως συσκευασία (διαδικασία) ορίζεται: Ένα συντονισμένο σύστημα προετοιμασίας των αγαθών για τη μεταφορά, διανομή, αποθήκευση, πώληση και χρήση. Βάσει του Νόμου 2939/01, ως συσκευασία (μέσο) νοείται: «κάθε προϊόν κατασκευασμένο από οποιοδήποτε είδος υλικού και προοριζόμενο να χρησιμοποιείται για να περιέχει αγαθά. Σκοπός της συσκευασίας είναι η προστασία, διακίνηση, διάθεση και η παρουσίαση των αγαθών από τον παραγωγό μέχρι το χρήστη ή τον καταναλωτή».

Οι κυριότερες λειτουργίες της συσκευασίας ενός τροφίμου είναι:

  • Η συγκράτηση του προϊόντος.
  • H προστασία του περιεχομένου προϊόντος από μηχανικές φθορές (προσκρούσεις, κραδασμοί, θλίψη), από υγρασία και αέρια του περιβάλλοντος, από το φως, από μεγάλες θερμοκρασιακές μεταβολές του περιβάλλοντος, από μικροβιακή επιμόλυνση, από σκόνες, ακαθαρσίες και ξένες ύλες, από έντομα και τρωκτικά, από το υλικό συσκευασίας.
  • H διευκόλυνση στην προμήθεια και χρήση του προϊόντος από τον καταναλωτή.
  • H επικοινωνία με τον καταναλωτή.

Τα κυριότερα υλικά συσκευασίας τροφίμων είναι το χαρτί, το πλαστικό, το γυαλί, ο λευκοσίδηρος, το αλουμίνιο και το ξύλο.  Στη HELLAGRO προσφέρουμε άριστα υλικά συσκευασίας τροφίμων από χαρτί/χαρτόνι και κυρίως πλαστικό.