Μάι 2023
03
Αγροτικά Νέα

Χρήσεις και Τύποι Μεγασάκων

Big Bags News

Οι μεγασάκοι (Big Bags) όπως ονομάζονται, χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά και αποθήκευση μη συσκευασμένων βιομηχανικών υλικών.

Χρήσεις των Μεγάσακων

 • Βιομηχανία – επιλέγεται ο Απλός τύπος
 • Γεωργία (κυρίως για πατάτες και κρεμμύδια) – επιλέγεται ο Αεριζόμενος
 • Μεταφορές (οικοδομικά υλικά – μπάζα, ξύλα, κάρβουνα) – επιλέγεται ο Απλός τύπος
 • Χημική Βιομηχανία – επιλέγεται ο UN τύπος
 • Ορυκτά – επιλέγεται είτε ο Απλός τύπος, είτε ο UN
 • Κηπουρική (μεταφορά άμμου) – επιλέγεται ο Απλός τύπος
 • Βιομηχανία Αποβλήτων/Τσιμέντου (για μπάζα) – επιλέγεται είτε ο Απλός τύπος, είτε ο UN

Από τι υλικό κατασκευάζονται;

Παράγονται από πολυπροπυλένιο (PP), ενώ εσωτερικά μπορούν κατόπιν παραγγελίας να κατασκευαστούν με εσωτερική σακούλα πολυαιθυλενίου ή να είναι λαμιναρισμένοι (δηλ. αδιαβροχοποιημένοι).

Ποιοι είναι οι διαθέσιμοι τύποι;

Ο τύπος του μεγασάκου καθορίζεται κυρίως από τη μορφή που έχει το πάνω μέρος (ανοιχτό, με βαλβίδα πλήρωσης ή με κάποια μορφή προέκτασης υφάσματος, ώστε να κλείνει) και το κάτω μέρος του (κλειστό ή με βαλβίδα εκκένωσης), αλλά και από τα πόσα σημεία στήριξης διαθέτει (1 κεντρικό, 2 πλευρικά, ή 4 -ένα σε κάθε γωνία). Διατίθενται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους και διαστάσεις, ανάλογα με τη μορφή του υλικού που θα συσκευαστεί στον μεγασάκο, τον επιθυμητό όγκο και το βάρος μεταφοράς και γενικότερα τις απαιτήσεις του πελάτη.

Απλοί μεγάσακοι

 • One/Single Loop – κλειστός κάτω: έχουν ένα σημείο στήριξης στο πάνω μέρος με εσωτερικό αδιάβροχο liner από πολυαιθυλένιο. Η χρήση τους απευθύνεται κυρίως για την αποθήκευση και μεταφορά υγρών, όπως ο ασβέστης.
 • Two Loops – κλειστός κάτω: έχουν δύο σημεία στήριξης στο πάνω μέρος με εσωτερικό αδιάβροχο liner από πολυαιθυλένιο. Η χρήση τους απευθύνεται κυρίως για την αποθήκευση και μεταφορά υγρών, όπως ο ασβέστης.
 • Four Loops – 4 θηλιές, μια σε κάθε γωνία για να σηκώνεται και να μεταφέρεται ο μεγασάκος.

Το επάνω μέρος μπορεί να είναι ανοιχτό, με βαλβίδα, ή με προέκταση υφάσματος σε κάθε πλευρά, που κλείνει με κορδόνι (πουκάμισο). Το κάτω μέρος (πυθμένας) μπορεί να είναι κλειστό ή να έχει βαλβίδα ώστε να αδειάζει το υλικό που έχει.

Σε περίπτωση που μεταφέρεται κάποιο υλικό σε νωπή μορφή ή που πρέπει να είναι απομονωμένο από υγρασία, χρησιμοποιείται εσωτερικό liner (πλαστική σακούλα πολυαιθυλενίου).

Αεριζόμενοι μεγασάκοι Air Bags

Διαθέτουν λωρίδες λεπτότερης πλέξης σε κάθε πλευρά, ώστε να αερίζεται το εσωτερικό τους και τα προϊόντα που περιέχονται σε αυτούς.
Οι αεριζόμενοι μεγασάκοι – big bags – FIBC χρησιμοποιούνται κυρίως για την αποθήκευση και μεταφορά πατάτας, κρεμμυδιού, ελιά ή αρωματικά φυτά που προορίζονται για αποξήρανση ή ξύλα και άλλα προϊόντα που χρήζουν αερισμού.
Έχουν 4 θηλιές, και είναι ανοιχτοί επάνω – με βαλβίδα κάτω για να αδειάζει κυρίως τα νωπά προϊόντα (πατάτες, κρεμμύδια).

Ειδικοί μεγασάκοι UN

Είναι πιστοποιημένοι για την μεταφορά επικίνδυνων υλικών (HAZardous MATerials) σύμφωνα με τους κανονισμούς ADR. Σε σύγκριση με τους τυπικούς μεγασάκους – FIBC, οι μεγασάκοι UN είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί για να αποτρέπουν τη διαρροή των επικίνδυνων υλικών ακόμα και όταν βρίσκονται σε κατάσταση πίεσης, χαρακτηριστικά για τα οποία δοκιμάζονται και ελέγχονται διεξοδικά, ώστε να συμμορφώνονται με όλες τις προαπαιτούμενες προδιαγραφές και να διατηρείται ασφαλές το προϊόν κατά τη μεταφορά του.
Αυτές οι δοκιμές είναι ανύψωσης και πτώσης (κατακόρυφα ή πλαγίως) γεμισμένου μεγασάκου μέχρι και 5 φορές το ωφέλιμο βάρος του και επανατοποθέτηση του σε κατακόρυφη θέση, όπως επίσης έλεγχος αντοχής στην στοίβαξη γεμάτων μεγασάκων και δοκιμή τεντώματος ενώσω είναι γεμάτος μέχρι σημείου θραύσης.
Σύμφωνα με το επίπεδο επικινδυνότητας του συσκευαζόμενου υλικού, οι UN χαρακτηρίζονται με συνδυασμό των αριθμών Ι,ΙΙ,ΙΙΙ καθώς και με τα γράμματα X, Y, Z.

Παράλληλα αναφορικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μεγασάκου UN, διαχωρίζονται στους τύπους:

 • 13H1: υφαντό πολυπροπυλένιο (PP) χωρίς αδιάβροχη επίστρωση, χωρίς εσωτερικό liner
 • 13H2: υφαντό πολυπροπυλένιο (PP), με αδιάβροχη επίστρωση, χωρίς liner
 • 13H3: υφαντό πολυπροπυλένιο (PP), χωρίς αδιάβροχη επίστρωση, με liner
 • 13H4: υφαντό πολυπροπυλένιο (PP), με αδιάβροχη επίστρωση, με liner

Δείτε τους Μεγάσακους της HELLAGRO ΕΔΩ: https://www.hellagro.gr/product-categories/georgika-efodia/megasakoi-big-bags/